21 Eylül 2018 Cuma

Okudum: Silmarillion (J.R.R. Tolkien)



Adı: Silmarillion
Yazar: J.R.R. Tolkien
Orj. Adı: The Silmarillion
Sayfa: 381

Kütüphanede denk geldim kendisine. Çok eski bir basımmış, 2001. Neredeyse Yüzüklerin Efendisi filmlerinin çıktığı zamanlarda basılmış. Şimdiki basımları 600 sayfa, sonradan bölümler eklenmiş sanırım. Ben sadece Silmarillion hikayesini okumuş oldum. Denk geldiğimde uzun versiyonuna da bir göz atacağım.

Kitap bir roman değil. Bir tarih kitabı gibi. Tamamen kurgu olsa da tarihsel bir anlatım var. Orta Dünya'nın taa en başından başlıyor. Herşey Eru ile başladı. Ona tanrı demeyelim, bu bir inanç sistemi değil, kudretli bir varlık diyelim. Eru kendinden daha az güçlü varlıklar yapıyor ve onlar da şarkı söylüyorlar. Şarkıda Dünyanın yani Arda'nın oluşumu ve üzerindeki canlılar beliriyor (görüntü olarak). Sonra şarkıyı söyleyen varlıklardan bir kısmı Arda'ya iniyor ve oradaki hayatı oluşturmaya başlıyorlar.

Cücelerin doğuşu ilginç. Onları yaratan varlık, aslında Eru'nun Elf tasvirinden esinleniyor. Henüz Elfler gelmedi ve o dayanamayıp Cüceleri yaratıyor. Eru ona çok kızsa da Cüceleri yok etmiyor, sadece belli bir süre uyutuyor. Elflerden sonra onlar da Dünyada yaşamaya başlıyorlar. Ama yeraltlarını tercih ediyorlar ve Elfleri pek sevmiyorlar.

Elfler pek çok soya bölünüyor. Kendi aralarında ve kötülerle pek çok savaş veriyorlar. Aslında ölümsüz değiller sadece hayatları çook uzun. Biri gelip öldürmezse yüzyıllarca yaşıyorlar. Orta Dünyadaki kötülüğün kaynağı, Melkor. Eru'nun yarattığı ilk varlıklardan kendisi. Çok kötü niyetli ve kendi gibi beter canlılar yaratıp duruyor Dünyada. Sauron da onun felaketlerinden biri mesela. Kitapta Sauron'a çok değinilmiyor ama kötülüğünden bahsediliyor.

Çağlar sürüp giderken zayıf ırk, İnsanlar da Dünyada yaratılıyorlar ve zaman zaman Elflerle bir araya geliyorlar. Hatta Elf-İnsan karışımı soylar bile oluşuyor. Mesela Elrond öyle bir soydan geliyor. Burada tanıyabileceğimiz bir Elf daha var. Galadriel. Kendisi Çok eski Elflerden. Genelde keder içinde ve savaşlara aktif katılmıyor. Yine de onu okurken, eski bir arkadaşa rastlamış gibi sevindim. Orta Dünyanın eski halkları çok yabancı geldi de bana.

Orklar da Elfler geldikten sonra türüyorlar. Kötülüğün başı, göç eden yalnız Elfleri yakalayıp onlara eziyet edip, Orklara çeviriyor hepsini. Orklar için 'Elftiler eskiden' demişti birisi, muhtemelen filmde. Doğruymuş.

Gelelim kitaba adını veren Silmarillere. Elf soylarından bir büyük zat, bir gün çok değerli 3 mücevher oluşturuyor. Bunlar parlak taşlar ama sadece taş değiller. Bir çeşit canlı onlar da ama konuşmuyorlar ve kendi güçleri var. Silmariller çok değerli, her duyan onları elde etmek istiyor. Kötülüğün başı Melkor bile onun peşinde. Silmariller zamanla pek çok kez el değiştirecekler. Her defasında lanetlenecekler. Onların uğrunda pek çok can verilecek. Sonra yaratıldıkları yere geri dönecekler. Ateşe, havaya ve suya..

Kitap buralarda bitiyor. Hobbitlerden ve Yüzüklerden hiç bahsedilmedi. Merak ediyorum onların da ortaya çıkışlarını.

*Bir de tanıdık bir karakter daha var bu kitapta. Balroglar. Kadim dehşetler. Moria Madenlerinde bunlardan biriyle tanışmıştık. Sevimsizler..
**Kitap biraz sıkıcı evet. Neredeyse on gün süründü elimde. Ama bırakmadım. Çoğu ismi ve olayı aklımda tutamasam da genel hatlarıyla hikaye böyle gelişiyor işte.

4 yorum:

  1. Tolkien tarzını seviyorum, bu kitabı okumadım.Listeme ekledim, ilk fırsatta okuyacağım. Tanıtım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uzun versiyonunu okuyun derim, öyle daha keyifli olabilir.

      Sil
  2. Yüzüklerin Efendisi çıkınca bunu da alıp okumaya başlamıştım. Sene 2001'lerdi Ama yazılış tarzından dolayı belirli yerden sonra bırakmıştım. Ama ilk yaratılış, ırkların oluşumu kısımlarını iyi hatırlıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben bunu okuduktan sonra Yüzüklerin Efendisini bir daha izledim, hem de uzatılmış versiyonunu. Daha etkileyici oldu..

      Sil