26 Mayıs 2020 Salı

Okudum: Wool Serisi - Silo, Vardiya, Toz (Hugh Howey)



Adı: Silo
Yazar: Hugh Howey
Sayfa: 517
Fiyat: 21 tl

Wool serisini fark ettiğimde yeni basımlarını tanıtıyorlardı. Yayınevi değiştirmiş sanırım, fiyatları yüksek geldi, bekletiyordum ki Hepsiburada'da eski basımları buldum. Basım benim için önemli değil. Sonuçta içi aynı deyip aldım. İyi ki de almışım. İlk kitaptan çok etkilendim, çok beğendim. Oldukça sürükleyici ve uzun bir kitap. Doya doya okuyoruz. Olası gelecek kıyametlerinden birini :)

Evet bir şeyler olmuş ve dünyamız yaşanmaz hale gelmiş. Öyle ki dışarıdaki hava öldürücü, insanlar korunaklı bir sığınakta yaşıyorlar, adı Silo. Yapısı da bir silo gibi uzun ama yerin altında hepsi. Yeryüzünde sadece bir kaç kamera var, en üst kattakiler dışarıyı o kamera sayesinde izliyorlar. Aslında dışarıda bir şey yok. Toz, kum, rüzgar, gece-gündüz döngüsü, bir de ölenler..

Ölenleri şimdi anlatayım madem. Siloda kurallara uyulursa hayat çiçek gibi (!). Uyulmazsa, özellikle de 'neden buradayız, dışarı çıkalım' gibi fikirler üretenler en tehlikeli grup ve hemen dışarı atılıyorlar. Özel bir kıyafet giydirip, eline bezi tutuşturup, 'çık şu sensörleri bi sil bakalım' diye gönderiyorlar. Geri dönüş yok. Sensörleri silip sonra tepelere doğru ilerliyor o kişiler. Tepeye varamadan da yığılıp ölüyorlar. Yani dışarısının manzarasında o ölenler de var. 'Kurala uyun' demenin bir başka yolu.

İnsanlık ne zamandır siloda bilinmiyor. Silodan öncesi de bilinmiyor. Silo halkının belli bir düzeni var ve yaşıyorlar. Zaman zaman isyanlar olmuş ama itinayla bastırılmış. Bir de işin tuhaf yanı silo neredeyse 150 kat ve asansör yok. Hiç yok. Telefon da yok. Bir çeşit bilgisayar-ağ sistemi var ama oradan haberleşmek pahalı ve insanlar gerek duymuyorlar. Çok işin varsa merdivenleri kullan. Yeter ki iletişime geçme, bir araya gelip de isyana kalkışma, işini yap sadece..

Kitap başladığında silo başkanı en tepeden, en derine iniyor. O ne biçim bir yolculuk. Tekrar eve dönmesi 2 hafta sürüyordu galiba. Kapalı alan fobim yok diye seviniyordum. Rüyalarıma girdi o merdivenler.

İşin heyecanlı kısmı önemli kişiler ölünce başlıyor. Zira otorite lazım. Birileri de herkesten çok şey bilip, düzeni kendilerince korumanın peşinde. Biz de onlar sayesinde olayları sırayla çözmeye çalışıyoruz. En sevdiğim okuma tipi. Her şeyi hemen verme. Bir kaç kişi ölsün. Birileri isyana kalkışsın. Birileri de gerçekleri keşfetsin.

Beğenerek okudum. Bazıları uzunluğundan şikayetçiymiş. Ben rahatsız olmadım. Aksine siloyu sindire sindire tanımış oldum. Şimdi ortalık epey karıştığına göre ikinciyi okuyabilirim.

*Serinin wool oluşu yün veya iplik değil de bir planın/projenin baş harflerinden oluşuyor. Kitabın bir yerinde açıklıyorlar. Sonrasında epey şaşırıyoruz.




Adı: Vardiya
Orj. Adı: Shift
Yazar: Hugh Howey
Sayfa: 504
Fiyat: 21 tl

2. kitapta olaylar devam etmiyor. Taa en başa götürüyor bizi. Bu süreç nasıl başladı? İnsanlar silolara nasıl girdi? Sebep neydi? Tüm bu soruların cevapları var.

Genelde bir seri içerisinde, olayların öncesini anlatan kitaplar beni korkutur. Zira ana karakterler değişir ve sanki olaydan kopma meydana gelir. Ama bu seride böyle bir şey yok. Öyle güzel anlatılıyor ki, yeni karakterleri yadırgamıyoruz. Zira siloların yapılışı ve sebeplerini çok merak ederek okudum ben. Yazar güzel aktarmış. Her ne kadar kurgu da olsa bence güzel kurgulamış.

Anlatıp da büyüyü bozmak istemiyorum. Çok beğendiğimi söyleyebilirim. Biraz tahmin edilebilir bir 'sebep' çıkıyor ortaya ama işleyiş güzel. Ayrıntısı bol. Sonlara doğru daha da heyecanlanıyor hatta..

*Kitabın adı neden Vardiya? Bu Silo 1 ile ilgili bir durum. O yöneticilerin olduğu silo. Oradaki hayat, diğer silolardakinden çook farklı. Değişik bir çalışma yöntemleri var ve buna vardiya diyorlar. Herkes bu usülle çalışıyor.

*Kapaktaki şekil önemli. Zira o bir kapsül ve insanları hayatta tutmaya yarıyor. Zekice.




Adı: Toz
Orj. Adı: Dust
Yazar: Hugh Howey
Sayfa: 405
Fiyat: 21 tl

Son kitap olduğu için haliyle çok heyecanlı. İlk kitapta Juliette ve Lukas vardı yoğunluk olarak. 2. de ise Donald ve birkaç kişi. Son kitapta hepsi :)

Silo 1'deki çalışanlar yüzyıllar içinde belirli aralıklarla uyandırılıp çalışırlarken tabi birçok silo düşecek. Kimisi isyan, kimisi başka sebeplerden. Her birinin olayı sırasında farklı yöneticileri olacak tabii. Ama öyle bir noktada Donald'ı uyandırıyorlar ki, adamın her şeyi öğrenip çözmesi gerekecek. Donald daha çok Silo 18'e odaklanıyor. Zamanında orayı bir isyandan kurtarmıştı. Bu sefer daha büyük bir şeyin peşinde. Silo 18'i gerçek dünyaya çıkarmaya çalışıyor. Ama bu öyle kolay bir şey değil.

Gerçek dünya yok olmamış mıydı? Tam olarak değil. Kafeteryadan izledikleri kısmı mahvolsa da onlar daha öteyi göremiyorlar. Kimse göremiyor. Ama birileri görmeye çalışacak.

Önemli isimlerden bazıları ölecek maalesef. Hele birinin ölmesine çok üzüldüm. Hatta inanmak istemedim. Son sayfaya kadar onu bir yerden çıkıp gelmesini bekledim hep. Yazar öyle uygun görse de ben olsam o karaktere bir kıyak geçerdim.

*Kitabın adı neden Toz? Etraf kum fırtınası olduğu için mi? Belki. Ama havada toz gibi görünmeyen şeyleri de düşünmek lazım. İnsan eseri bir şeyleri. Kitapta ayrıntısıyla anlatılıyor bunlar.

Seriyi çok beğendim. Böyle sağlam kurgulara her zaman denk gelinmiyor. Bu arada okurken benzettiğim eserlere de değineyim: Evrenin Ötesi serine, Uyanış-Kaçış-Kurtuluş serisine, City of Ember filmine. Direkt aynı değilse de bir hayatta kalma ve hayatın devamı söz konusu olduğu için benzer noktalar vardı. Bahsettiğim eserler de kendi içlerinde gerçekten güzeller.


2 yorum:

  1. O kadar güzel anlatmışsın ki benim de okuyasım geldi. Böyle kıyamet sonrası kitap ve filmleri severim. Birkaç defa seriyi duydum ve gördüm. Ama henüzokumadım. Artık okuyacaklarım listesinde. Emeğine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, beğenmenize sevindim :) Şimdiden iyi okumalar diliyorum.

      Sil