12 Ağustos 2016 Cuma

Okudum: Gregor Yeraltı Günlükleri Serisi (Suzanne Collins)



Adı: Gregor ve Gri Kehanet (1. Kitap)
Yazar: Suzanne Collins
Fiyat: Seriyi 70 tl aldım (5 kitap)

Çok güzel bir fantastik çocuk macerası. Çocuk olmadığım halde çok sevdim. 1 günde bitirdim. Zaten anlatım çok akıcı, kitabı elimden bırakamadım, konu da sürükleyici olunca..

Gregor'un babası 2 yıl önce kaybolur. Kimse bilmez nereye gittiğini. Annesi çalışırken, Gregor ve bebek kardeşi Bot, çamaşırhaneye inerler. Orada bir havalandırmadan düşerler ve Yeraltı ülkesine girmiş olurlar. Karşılarına dev hamamböcekleri çıkar. Bunlar da insanlar gibi konuşuyorlardır. Bizim ikiliyi asıl insanlara götürürler. Şehrin yöneticilerine.
Meğerse orada bir kehanet varmış. Bir gün bir savaşçı gelecekmiş. Aralarından bir grup oluşturacaklarmış. Tabi Gregor şaşkındır ve babasını bulmak istiyordur, bebek de hamamböcekleriyle çok iyi anlaşır :) Olaylar gelişir..




Adı:  Gregor ve Felaket Kehaneti (2. Kitap)

Yine çok hızlı okudum. Bu sefer iki kardeş karda kaymaya gidiyorlar. Yeraltından döndüklerinden sonraki ilk kış. Henüz çok büyümediler. Birden Bot ortadan kayboluyor. Sonra bir kapağın üstünde kocaman bir hamamböceği bacağı buluyor Gregor. Yine doğruca yeraltına iniyor. Yeni kehanet üzerine hamamböcekleri Bot'u kaçırmışlar, ama korumak için. Bu sefer yine toplaşıp yolculuğa çıkıyorlar. Sert bir yolculuk. Amaç da Felaket adında bir sıçanın öldürülmesi, yoksa yeraltı büyük tehlikeye girecek ve Bot'u onlar öldürecek. Yolda başlarına bir sürü olay geliyor, girdaba düşüyorlar, yolda antika yılanlarla rastlıyorlar vs. Heyecan dorukta. Sonlara doğru ne olduğunu anlatmayayım :)






Adı:  Gregor ve Kan Kehaneti (3. Kitap)

Bunu da yarım günde bitirdim. 300 sayfa ama su gibi aktı diyebilirim.

Yeni bir kehanet, cebinden çıkar Gregor'un. Bu sefer ters yazılmıştır ve aynada okuması gerekir. Salgın bir hastalıkla ilgilidir. Çamaşırhanedeki geçitte bir not bulurlar, bir buluşma. Bu sefer annesi, Bot ve Gregor iner yeraltına. Kanla bulaşan tuhaf salgın yarasa Ares'i fena çarpmıştır. Ayrıca Luxa hala kayıptır. Tanıdık sıçan Ripred yine ortaya çıkar, bilgiçliğinden bir gram kaybetmemiştir. Salgının tedavisi bir bitkidedir ve bu bitki tabi ki yeraltının en uzak köşesindedir ve başka yerde yetişemiyordur. Oraya düzenlenen bir yolculukta Luxa'nın dayısı onlara yardım eder. Yolda türlü zorluklar çıkar, susuzluk, zehirli bitkiler, kızgın karıncalar vs. Kehanetin çözülmesi biraz uzun sürer ve Gregor, salgına yakalanan annesini yeraltında bırakıp evine döner. (Orada kalsalar da olurdu bence)




Adı: Gregor ve Sır Kehaneti (4. Kitap)

Yine 1 günde bitirdim. Bu sefer ortada çözülmesi gereken bir kehanetle başlamıyor işler. Gregor ara sıra yeraltına inip Ripred'le çalışıyor. Son inişinde Bot'u da getiriyor, annesi hala orada olduğu için, onu da ziyaret ediyorlar ve o gün Ripred gelemiyor. İşler ters gidiyor. Bu arada Felaket isimli beyaz sıçan büyümüş ve dikbaşlı olmaya başlamıştır. Fare cephesinde işler iyice karışmış. Luxa'ya ormanda yardım eden farelerden bir yardım çağrısı gelir ve Luxa, Gregor'u da alarak ormana gider. Orada türlü yılanla dövüşüp zor kaçarlar. Regalia'ya dönünce, pikniğe çıkıcaz bahanesiyle fareleri bulmaya giderler ama yanlarına Bot, Hazard, Howard ve Temp de takılır. Fareleri bulma yolculuğunda işler hep ters gider, girdikleri tüneller kapanır, tuhaf hava akımları bunları sersem eder, volkanlar patlar ve küçük yarasa Thalia ölür. Sonrada eski bir çocuk şarkısının kehanete çok benzediğini fark ederler. Yollarını ayırıp Gregor'u Regalia'ya geri yollarlar ama çocuğun başına bir şey gelecek sanırım. Kitap buralarda bitiyor. Diğer 3'üne göre daha karamsar ve daha üzücü olmuş bu kitap. İçinde öyle pek eğlence yok, bakalım..




Adı: Gregor ve Zaman Kehaneti (5. Kitap)

Son kitap diğerlerinden daha kalın, 50 sayfa kadar fazlalığı var. İçi savaş ve kan dolu. Gregor'un postunu iyi çiziyorlar, geçmeyecek yaraları kalıyor, plaja nasıl gideceğim diye düşünüyor hatta :)
Çocuk serisine göre savaşlar oldukça canlı anlatılmış, arada Bot'un sevimlilikleri iyi ki var. Son kehanete göre pençe şifresini prenses çözecekmiş. Prenses diye bilinen Bot, ama o da sadece şarkı söylüyor. Şarkı eziyetinden bıkınca nasılsa ortaya Gregor'un ikinci kız kardeşi çıkıyor Lizzie. Bir sebepten gelip yardım ediyor şifre konusunda ve başarıyor da. Solovet'i yine ordunun başına geçiriyorlar o da Gregor'u zindana atıyor. Kitap bu gibi karmaşık şeylerle dolu. Bazı karakterler gerçekten çok sinir ediyor insanı :) Sonu güzel bitiyor mu, belki :) Ama tabii birkaç önemli kişi ölüyor, yapacak bir şey yok.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder