4 Mayıs 2017 Perşembe

Okudum: Eczacının Kızı, Ressamın Çırağı (Charlotte Betts)




Adı: Eczacının Kızı
Yazarı: Charlotte Betts
Orj. Adı: The Apotheary's Daughter
Sayfa: 486
Fiyat: 16 tl

Kitabının dili çok akıcı, karakterler sanki yıllardır tanışıyormuşuz gibi. Eski Londra ise çok gerçekçi betimleniyor. Şehirde yaşanan veba hastalığı, çıkan yangın, insanların ölmesi, aşk.. Gözün önünde çok canlı bir şekilde gerçekleşiyor sanki. Bu konuda yazarı ve çevirmeni tebrik ediyorum. Ayrıca kapak da çok tatlı olmuş :)

Susannah, bir eczacının kızıdır. Babasına yardım etmektedir ve eczacılık hakkında hemen her şeyi bilir. Annesi doğum yaparken öldüğü için, Susannah evlenmekten kaçıyordur. Ama babası genç bir dulla evlenerek ona şok yaşatır. Üvey anne çok fena biridir, çocukları da en az onun kadar huysuzdur. Susannah çareyi evlenmekte bulur. Ama kocası görünenin aksine, hayırsız biridir ve tüm serveti yiyip bitirdikten sonra vebadan ölür. Susannah kocasının teyzesinin yanına yerleşir. 
Teyzenin bir de yeğeni vardır, Doktor Ambrose. Zamanla Susannah ile yakınlık kurar. Araya kafa karıştıran bir sürü şüphe, olay, felaket girse de sonunda Susannah ile evlenir. 
Kitap mutlu sonla bitiyor ama genelinde büyük acılar var. Yer yer ağlatacak kadar da etkileyici geldi bana.





Adı: Ressamın Çırağı
Yazarı: Charlotte Betts
Orj. Adı: The Painter's Apprentice
Sayfa: 493
Fiyat: 11 tl

Yazarın dilini sevdiğim için bu kitabını da aldım ve tesadüfen Eczacının Kızı'nın devamı olduğunu gördüm :) Güzel bir sürpriz oldu benim için. Zaten ilk kitaptaki karakterleri ve de akışı sevmiştim. O yüzden okurken zorluk çekmedim.

Ressamın Çırağı'nda hikaye 20 yıl sonrasından başlıyor. Yani Eczacının Kızı kitabının sonunda Beth doğmuştu ve Merryfields'ta işler yolundaydı. Bu kitapta ise Beth büyümüş, bir sürü kardeşi olmuş ve Merryfields mali zorluklar çeken bir yer haline gelmiştir. Beth gerçek babasını biliyor ama yine de William Ambrose'u baba olarak kabul etmiştir. Annesi hala eczacılıkla uğraşıyordur. Beth'in erkek kardeşi Kit, geleceği konusunda kararsızdır. Babası onun doktor olup, Merryfields işini yürütmesini ister ama Kit kan görmeye bile dayanamayan bir çocuktur. Babasına itiraz edemediği için durumu biraz karışıktır. Tam da bugünlerde Merryfields'a bir misafir gelir. Susannah'ın kardeşi Tom'un oğludur gelen, Noah. Beth yaşlarındadır ve mimarlık yeteneği vardır. Zaten bu yeteneği geliştirmek için gelmiştir İngiltere'ye. Bir süre Ambrose ailesiyle takılır, hatta Beth ile yakından ilgilenir.

Bu sıralarda Beth de Merryfields hastalarından biri olan ressam Johannes ile resim dersleri görür. Güzel bir resim yeteneği vardır. Özellikle çiçek resimleri çizmeye bayılır. Ama resim işinde ilerlemek için evlenmek fikrinden tamamen vazgeçmiştir. Zira çoluk çocukla uğraşırken resim yapamamaktan korkuyordur. Bir gün ansızın ressam ustası intihar eder. Adam zaten sorunludur. Beth büyük bir boşluğa düşmüşken Merryfields'a bir misafir daha gelir: Prenses Anne. Tabi başta kendi kimliğini gizler. Beth ile yakın arkadaş olurlar ve sırrını öğrense de bağlarını koparmazlar.  Prensesi oraya getiren piskopos, Beth'in ressamlığına hayran kalır ve onu kendi sarayında çalışması için iş teklifinde bulunur. Bahçedeki çiçeklerin resmini yapmasını ister. Beth baştan kabul etmese de sonradan oraya gidecektir.

Gerisini anlatmıyorum. Zaten çok akıcı ve sevimli bir hikaye. Yer yer üzüp, yer yer sevindiren şeyler var. Bir de o dönemin, 1600 lü yılların İngiltere'sinde olan olaylar var tabii ki. Zevkli bir okumaydı.

*Devam kitabı olduğu için önce Eczacının Kitabı okunmalı. Yoksa karakter kalabalığından dolayı bu kitap anlaşılmayabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder