23 Mayıs 2017 Salı

Okudum: Katre-i Matem (İskender Pala)



Adı: Katre-i Matem
Yazar: İskender Pala

Adı çok hoşuma gittiği için ve çevreden bu kitaba çok övgü aldığım için okudum. İlginçtir ki İskender Pala, çok eski bir şiir kitabının içinde rastlar bu öyküye. Ama yazarını ve gerçek kitabı bir türlü bulamaz. Yine de hikayeyi bizimle paylaşır.

Katre-i Matem yani hüzün damlası, bir laleye verilen isimdir. Osmanlının Lale Devrinde geçen bu hikaye, iki lale soğanıyla başlar. Korkunç cinayetlerle sürer. Tabi bu soğanlardan biri, bir lale severin eline geçer ve toprağa ekilir. Rengi ise kapaktaki lale gibidir. Bir yanda şehzade olduğunu bilmeyen Kara Şahin, aslında gerçek olmayan bir kadına aşık olur ve onun gerçek olmayan ölümüyle yıkılır. Diğer yanda Yanık Yusuf, aşık olunca deli diye tımarhaneye kapatılır. Sonra ikisinin yolu kesişir ve dilenci olurlar bir süre. Sonra Yusuf, lalecinin yanına yamak, Şahin de vezirin casusu olur...

Sürükleyici bir roman. Genel olarak beğendim. İşin cinayet kısmının haricinde, Lale Devrindeki gereksiz şatafat ve isyan çok canlı bir şekilde anlatılmış. Yer yer eski kelimelerle kurulan cümleler sıkıcı olasa da, kitabın kendisi sıkıcı değil.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder