25 Ocak 2018 Perşembe

Okudum: Corradino Sevgilim (Marina Fiorato)



Adı: Corradino Sevgilim - Murano'da Bir Cam Üstadı
Yazar: Marina Fiorato
Sayfa: 285
Orj. Adı: The Glassblower of Murano
Fiyat: 11 tl

Yazarın önceki kitaplarını okuyup beğendiğim için bunu da almıştım. İyi ki de almışım. Güzel, akıcı bir anlatımı var. Karakterleri sevdiriyor, sanki yıllardır tanıyormuşuz gibi. Akış hem günümüzden hem de cam ustası Corradino'nun zamanından anlatarak gidiyor. Biraz yeni biraz eski gibi. Ama yormuyor. Corradino'nun zamanını okurken günümüzdeki torunu Leonora'nın ne yaptığını merak ettim, aynı şekilde Leonora'yı okurken de büyük büyük dedesi Corradino'yu merak ettim. O yüzden 3 günde bitti kitap. Sevdim.

Corradino zengin bir ailenin oğludur. Ama amcası, babasını On'lar Meclisi'ne şikayet edip ölüm fermanı yazdırmıştır. Corradino ve ailesi Murano adasına kaçıp sığınırlar ve bir gün Corradino evden yalnız başına çıkar. Aslında on yaşında küçük bir çocuktur daha ama oradaki cam ocaklarını çok merak eder ve bir cam ustasını izlemeye başlar. O sırada ailesi öldürülmüş ve katiller çocuğun peşine düşmüştür. Cam ustası Corradino'yu saklar ve ona cam sanatını öğretir. Çocuk yeteneklidir ama On'lar Meclisinden sonsuza dek kaçamaz. Büyüdüğünde bir prensesle bir hata yapar ve gayrimeşru çocuğu doğduğunda çocuğunu yetimhaneye verirler. Corradino'yu arayanlar onu çocuğuyla tehdit edince o da kendisine Fransa'da bir fırsat sunan kişilere sığınıp Fransa'ya kaçar. Dolayısıyla cam sanatının ince sırlarını da ülke dışına kaçırmış olur. Onu Fransa'da keşfeden Venedik Elçisi, Corradino'yu ülkesine geri döndürecektir. Ama öldürmek için.

Günümüzde ise Leonora adındaki kadın, kocasından boşanınca kendini büyük bir boşlukta bulur ve atalarının ülkesine geri dönmek ister: Venedik'e. Orada cam sanatıyla ilgilenmektir amacı. Atası Corradino'nun adını anınca oradaki bir cam ocağında işe alınır ama çırak olarak. Sonraları oradaki ustalarla arası epey açılacaktır. O sıralarda oturma ve çalışma izni çıkarmaya uğraşırken bir memurla tanışır: Alessandro. Adam onun hayatını çok değiştirecek. Alessandro'nun bir var bir yok tavırları arasında hamile kalan Leonora, bir yandan da Corradino'nun başına neler geldiğini araştırıyordur. Öğrendiği şeyler Corradino'yu bir hain gibi gösterse de o aksine inanmayı seçer. Doğuma yaklaştığı sıralarda gerçekleri öğrenecek ve oğluna da işine de eşine de kavuşacaktır.

*Marina Fiorato'nun en sevdiğim yanı da kitaplarının mutlu sonla bitmesi :)

2 yorum:

  1. İlginç bir konu.On'lar Meclisi..Kaçış..Cam sanatı..Prenses..Fiyat 15 mi 11 mi onu çözemedim galiba :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. indirimli almıştım bir websiteden. sürükleyici bir kitap, tavsiye ederim :)

      Sil