23 Aralık 2019 Pazartesi

Okudum: Kemik Mevsimi, Mim Hanesi, Yükselen Şarkı (Samantha Shannon)



Adı: Kemik Mevsimi
Orj. Adı: The Bone Season
Sayfa: 503
Yazar: Samantha Shannon
Fiyat: 19 tl

Geçen yıl Tüyap kitap fuarından aldığım ve anca okuyabildiğim harika bir kitap. Yazarın ilk kitabıymış. 6 kitaplık bir seriye başlamış ve 3'ü dilimize çevrilmiş. Ne yazık ki çok pahalılar, devamını çok merak etsem de indirim anını yakalamayı düşünüyorum.

Fantastik kitapları okurken bütün inançlarımızı ve ön yargılarımızı bir kenara bırakmalıyız. Yoksa her şey çok saçma gelir. Kemik Mevsimi'ni de bu şekilde okursak daha lezzetli olacağını düşünüyorum. Zira son derece uçuk bir kurgusu var.

Mekanlar günümüz dünyasından ama onun dışında her şey çok farklı. İnsanlar özelliklerine göre gruplanmış. Bu gruplaşmadan normal insanların haberi yok tabi. Onlar bu türlere doğa dışı deyip geçiyorlar. Özelliksiz olan normallere Amarotik deniyor. Özellikleri/yetenekleri olanlara gelince burası biraz karışıyor. Güçlü bir mim patronun çizdiği hiyerarşi, kitabın başında da var ama anlamaya çalışmaya gerek yok. Çok güçlüleri bilmek yeterli. Doğa dışı denilen bu insanların doğa dışı yetenekleri var evet. Kimisi rüya alemine dalıp ruhlarla uğraşırken kimisi de eşyalara dokunarak eteri etkiliyor. Eter denen şey bildiğimiz kimyasal madde değil, burada eterin diğer adı öbür dünya, ölüler alemi ya da araf..

Baş karakterimiz genç bir kız, Paige. Kızın tam olarak ne tür olduğunu başta anlayamıyoruz. Kendini herkese farklı tanıtıyor. Çoğu zaman önemsiz doğa dışılardan olduğunu belirtecek şeyler söylüyor. İlerledikçe açıklığa kavuşuyor bu konu. Kitap başladığı gibi bir maceraya giriyoruz. Paige'i ele geçirmek isteyen gizli bir grup var. Bu gruptan Paige'in haberi yok henüz ama olacak. Götürüleceği o gizli bölgede başına çok olay gelecek ve orada kendine dostlar edinecek. Baskı altında eziyet çekildikçe isyan fikirleri doğacak ve oradan kurtulmaya çalışacaklar. Ben en çok Gardiyan karakterini sevdim. O da bir doğa dışı ama insan değil. İnsan gibi görünen değişik bir tür. Onların dünyaya nasıl gelip hakim oldukları çok net anlatılmıyor. Aslında pek çok konu tam açıklığa kavuşmuyor diyebilirim. Zaten her şeyi bilseydik, devamını okumayı istemezdik. Biraz merak etmeliyiz.

*Kitabın adının neden Kemik Mevsimi olduğu ya da Kemik Mevsimi'nin ne olduğu kitapta açıklanıyor. O yüzden yazmayacağım ama ilginç tabii ki..
*İlk kitap olmasına rağmen kurgusu sağlam geldi bana. Devam kitapları da bunu etkileyecek tabii, okumadan tam karar vermemeli..




Adı: Mim Hanesi
Orj. Adı: The Mime Order
Sayfa: 484
Yazar: Samantha Shannon
Fiyat: 28 tl

Aylarca aradım bu kitabı, daha ucuza alabileyim diye. Kitapyurdu bir gün Pegasus yayınevi için %50 indirim yaptı. Bunu ve 3. kitabı da öylelikle aldım. Hala pahalı mı, evet. Aslında ikinci elini de bulmuştum ama sahibi kargoyla uğraşmak istemedi. Canı sağolsun..

Paige o cehennem çukurundan kaçmıştı. Gardiyan arkasında kalmıştı. Paige'in içinden geçenler çok büyük şeyler ve maalesef parası yok. Bir mim patronuna kölelik etmeden de para bulmayacağı için kürkçü dükkanına geri dönüyor. Patronu için küçük-büyük işler yaparken bir gün bir Refaim grubu Paige'i buluyor. Neyse ki kötü Refaimler değiller. Ama bu dünyada herkes çıkarcı olduğu için karşılıklı anlaşma yapıyorlar. Önce gardiyan bulunacak sonra da yer yerinden oynatılacak. Bu maceralar sırasında Paige kendi güçlerini daha derin şekilde keşfedecek.

Aslında olayların geri planı-geçmişi de anlatılıyor zaman zaman. Hikaye daha anlaşılır hale geliyor yavaş yavaş. Ama uzun bir kitap, olayı bol. Öyle hemen oluvermiyor her şey. Başlarda biraz sıkılsam da çabuk toparladı ve sonrası çok sürükleyici.

Kapaktaki kelebek simgeleri önemli. Zira onlar kelebek değil ve sonlara doğru anlaşılıyor ne oldukları. Karmakarışık bir kurgu olduğunu tekrar belirtmek isterim. Ama kendi içinde hoş bir akıcılığı var. Beğendim.

*Adı neden mim hanesi? Yeni bir oluşum diyeyim. Gerekliydi.



Adı: Yükselen Şarkı
Orj. Adı: The Song Rising
Sayfa: 413
Yazar: Samantha Shannon
Fiyat: 29 tl

Serinin şimdilik son kitabı ama devamı gelecek. 2. kitaba göre daha sürükleyici geldi bana. Konu ve olay olarak daha dolu dolu. Paige güçlerine daha bir hakim olmaya başladı ve hata yapsa da yine de kendi hanesine sahip çıkıyor ve amacı uğruna ölümü göze alıyor, hem de defalarca.

Bu sefer olaylar Londra ile sınırlı kalmıyor. Diğer şehirlere de yolculuk yapacaklar. Çok yerde olay çıkarıp ortalığı birbirine katacaklar. Yaşananlar, bazılarının geçmişini daha bir gün yüzüne çıkaracak ve bu sayede bu dünyanın/düzenin biraz daha derinine inilecek. Konu derinleşince ve güzel aktarılınca daha bir seviyorum o zaman. 3. kitapla bu dünyayı daha çok sevdim. O kadar karışık değil artık her şey. Ama olay sadece Londra'daki kötü yönetimi çökertmek değilmiş bunu anlıyoruz. Amaç çok çok daha büyük bir şey ve neden devam kitapları olacağı da buradan belli.

Kapaklardaki kelebeği biraz açıklamıştım. Ayrıca çiçek motifi de var. O da hoş bir ayrıntı bence. Kitapta gizli konuşmalar çiçeklerin diliyle yapılıyor. Her çiçeğin bir anlamı var. Güzel bir gizli dil.

Kitap hoş bir yerde bitiyor. Ama her konu açıklığa kavuşmuyor. Bekleyip göreceğiz..

*Neden Yükselen Şarkı? Fikrim var ama emin değilim. Pek çok yerde şarkılardan bahsediliyor. Son anlarda da birisi piyanoda bir isyanın melodisini çalıyor. Belki bu etkili olmuştur. Belki ..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder