18 Ağustos 2021 Çarşamba

Okudum: Test, Akademi, Mezun (Joelle Charbonneau)




Adı: Test
Orj. Adı: The Testing
Yazar: Joelle Charbonneau
Sayfa: 344
Fiyat: 19,6 tl

Bu seriyi uzun zamandır görüyordum. Bir blogda güzel bir incelemesine de rastlamıştım. İyi ki daha fazla yorum peşine düşmemişim. Çok kötüleyenler olmuş, gömmüşler resmen. Tamamen özgün bir eser kaldı mı günümüzde. (O zaman hepimiz Rus klasiklerini okuyalım, başka da kapak açmayalım. Yeni yazarlar ölsün gitsin. Kızdım çok.) 
Elbet birilerinden esinlenilecek. Ayrıca benzese bile işleniş konudan daha önemli, sırf güzel anlattığı için bile okunur bu seri. Çok beğendim ben. 

Heyecanını kaçırmayacak kadar bahsedeyim. Felaket sonrası yeni dünya düzeni, distopya evet. Halkı bölmüşler kolonilere. İnsanlar bir şekilde yaşıyorlar. Yaşı 16 olan gençler liseden mezun oluyor ve bazıları başkentteki üniversiteye gitmeye hak kazanıyor. Zeki, çalışkan, üretken gibi vasıfları olanları seçiyorlar. Üniversiteye giriş sınavı var adı Test. Test'in zorlu olduğu biliniyor sadece. Onun dışında Test'i geçenlerin hafızası biraz silindiği için hatırlamıyorlar aşamaları. Bu düzenin ortasında ücra bir koloniden Cia adında bir genç kızla başlıyor kitap.

Cia bu Test'e gitmek istiyor ama başına neler geleceğini bilmiyor. Babası geçmiş o sınavdan zamanında ama hatırlamıyor, kızı korkutacak kadar bir şeyler anlatıyor ve Cia Test'e gidiyor. Test'in amacı sadece üniversiteye öğrenci almak değil. Geleceği şekillendirecek liderleri seçmeyi amaçlıyorlar. O yüzden  bir liderde bulunması gereken tüm özelliklere göre çocukları zorlayacaklar. Tabi ki bir hayatta kalma, öldürme durumları var bu kısımlarda.

Şimdi kitapta insan seçme, toplumu sınıflara ayırma gibi genel başlıklar olduğu için Açlık Oyunları ve Uyumsuz serilerine benziyor evet. Napalım kaldırıp bi köşeye mi atalım biraz benziyor diye. Burada devreye anlatım giriyor. Gerçekten çok akıcı, film izler gibi okunuyor bu kitap. Heyecanı hiç bitmiyor. Ayrıca karakterlerin olası sorunlara getirdiği çözümler de güzeldi. Yaşları itibariyle ergen olsalar da öyle cıvık muhabbetlere girilmiyor pek. Hafif bir romantizm var tabi, o da olsun o kadar.

3 kitaptan oluştuğu için Cia'nın Test'ten geçeceği çok belli evet :) Acaba Cia bu katı düzeni kırabilecek mi, onu merak ediyorum ben. 

*Kapaktaki sembol, Test'e girenlerin bileğine takılıyor. Her adayın yeteneğine göre şekli değişiyor bunların.




Adı: Akademi
Orj. Adı: Independent Study
Yazar: Joelle Charbonneau
Sayfa: 335
Fiyat: 19,6 tl

2. kitap da oldukça sürükleyici. Cia'nın üniversiteye girişini ve devamını anlatıyor. Test'i geçenleri bölümlere ayırıyorlar önce. Cia hiç ummadığı bir bölüme yerleştiriliyor. Sonra o bölümün binasına yerleşiyor ve dersler başlamadan üst sınıflar bu yeni gelenleri ayrı bir Deneme'ye sokuyorlar. Test'in kısa versiyonu gibi bir şey. Burada da yine öğrencileri her anlamda zorluyorlar. Olmadık yerlerde birileri ölünce işler ciddileşiyor.

Dersler ve ödevler ağır ama en çok yorulan tabii ki Cia. Çünkü onu orada istemeyenler var. Sebebini bilmese de çok daha büyük bir oyunun döndüğünün farkında ve bu sefer yanında Tomas yok. O nispeten daha sakin bir bölümde okuyor. Ara sıra görüşseler de Cia'nın Tomas'a yaklaşmasını kısıtlayan kimseler var.

Cia bu yoğunluğun arasında İsyan grubunun da hareketlerini takip etmeye çalışıyor. Ama işin içinde başka işler de var. İsyan grubu 2 tane ve birisi kanlı saldırı isterken diğeri daha barışçıl yöntemler peşinde. Barışçıl isyan grubu mu olur, belki olur. Ya olmazsa?  Cia'nın işi zor baya..

*Kitabın adı Akademi olunca, Cia'nın birkaç yıllık üniversite hayatını anlatır sanmıştım. Oysa hemen başındaki birkaç haftayı anlatıyor. Hızlı gelişiyor her şey.
*Independent Study, 'bağımsız çalışma' diye çevriliyor dilimize. Cia'nın içinde bulunduğu duruma uyuyor aslında. Kimseye güvenme..




Adı: Mezun
Orj. Adı: Graduation Day
Yazar: Joelle Charbonneau
Sayfa: 317
Fiyat: 19,6 tl

Son kitap. Adı Mezun olunca, Cia'nın üniversiteden mezuniyet zamanı gelmesin akla. İlk yılının ortaları anlatılıyor. 

Cia staj için Başkan'ın yanına gidiyordu. Başkan ona gerçekten büyük bir görev verecek. Öyle böyle değil. Bu görev için Cia'nın güvenilir bir ekip kurması gerekecek. Ama güven bu seride çok az bulunan bir şey. 

Cia, test sırasında karşılaştığı kimselerle şoka uğrayacak şeyler öğrenecek. Son kitapta Cia'nın içsel konuşmaları biraz sıkıcı gelse de bunlar önemli. Kitap sonuna kadar sürükleyici. Sadece son kısmı biraz apar topar olmuş. Ben olsam 50 sayfa daha ekler, uzatırdım. 

Genel olarak seriyi beğendim. Kitap okuma konusunda bunalımlı bir dönemde değilseniz, seversiniz. Yoksa açmayın bile.

* Kitaplarımı ve diğer eşyalarımı sattığım dolap hesabım: 

https://link.dolap.com/XU2He

2 yorum:

  1. Seri elimde set olarak bulunduğu için ilk kitabın yorumunu okudum sadece. Kitabı beğenmene inan çok sevindim. Yoksa hevesim kaçardı. Kalemine sağlık. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tatlı bir strateji uygulamışsın canım 🥰
      Umarım sen de çok seversin. Uzun aralar vermeden okumanı öneririm 🌸

      Sil