16 Haziran 2017 Cuma

Okudum: Görünmeyen (Mari Jungstedt)



Adı: Görünmeyen
Orj. Adı: Unseen
Yazar: Mari Jungstedt
Fiyat: 14 tl
Sayfa: 288

Kitabın İsveç'te geçtiğini baştan söyleyeyim. Yani kişi ve yer isimleri İsveç dilinde. O yüzden özellikle soy isimleri okumakta epey zorlandım. Bir zaman sonra da soy isimleri okumaktan vazgeçtim.
İsveç'in Gotland adasında hayat sakin sürerken birden bir kadın öldürülür. Katili, erkek arkadaşı sanılır ama değildir. Helena' nın cinayetiyle uğraşırlarken başka iki kadın daha öldürülür. Benzer ölümler ve katilin tuhaf imzası.
Olayı araştıran ekip birçok kişiyle görüşür. Kişiler nedense ilk görüşme de her şeyi anlatmazlar. İlle birkaç görüşme daha yapılmak zorunda kalınır. Sonra sonra dökülürler. Ama katil hala gizemlidir. Diğer yanda da olayın gazeteci/basın kısmı var. Benim en sinir olduğu şey buydu bu romanda. Gazetecinin gözünden araştırılıyor cinayet, zaman zaman. Gazetecinin haber için çektiği sıkıntıdan, sürekli haber yayınlamak zorunda olmasından, her şeyi ilk önce ve tamamıyla öğrenmesi gerektiğinden defalarda bahsediliyor. Bir polisiye-cinayet romanında işin çözüm ve düşünce kısmının polis veya dedektifte olmasından yanayım, onlar daha sitemli düşünüyorlar bence. Gazetecinin didinmesi bu kadar ön planda olmamalı. Basın-yayın romanı değil ki bu. Ama gazeteciliğe bu kadar yer verilmesinin sebebi sanırım yazarın eşinin mesleği olması. Teşekkür kısmında bu ayrıntı var.
Sinir bozucu bu ayrıntıya takılmayanlar tabi ki olacaktır. Onun dışında olay örgüsü güzel. Katilin çocukluğunda çektiği aile ilgisizliği ve yaşadığı sıkıntıların önemsenmemesi, bu cinayetlere en büyük sebep. Psikolojik açıdan da güzel işlenmiş beğendim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder