10 Haziran 2020 Çarşamba

Okudum: Kablolardaki Hayalet (Kevin Mitnick, William L. Simon)



Adı: Kablolardaki Hayalet
Orj. Adı: Ghost in the Wires
Yazar: Kevin Mitnick, William L. Simon
Sayfa: 475
Fiyat: 19 tl

Tavsiye üzerine okudum. Tahminimden daha sürükleyici bir kitapmış. Nedense çok akademik olacağını düşünmüştüm ama değil. Gayet güzel, heyecanlı ve bakış açımızı genişleten bir kitap olduğunu düşünüyorum.

Kevin gerçekten bir hacker. Yani olay kurgu değil. Sadece kendisi biraz yaşlı, 60 lı yıllarda doğmuş. Haliyle onun hackerlık maceraları teknolojinin tam da gelişemediği zamanlara denk geliyor. Bırakın akıllı telefonu, bilgisayar yok neredeyse :)

Kevin para için hack yapanlardan değil. Onun amacı kendi sınırlarını görebilmek. Yani 'yapabilmek'. Zaten ele geçirdiği bilgileri de neredeyse hiç kullanmıyor. Bir sisteme girmek mi istiyor örneğin. Bir şekilde giriyor, orada geziniyor, bilgileri indiriyor, inceliyor,  o kadar. Zaman zaman yakalanıyor da. Ama onu yargılayacak kanunlar henüz yok ve emsal davalar da çok az. Ayrıca onu yargılayanlar onun amacını anlayamıyorlar. Bir insan para peşinde değilse neden hack yapar ki, düşüncesindeler.

Yakalansa da bir şekilde cezasını çekiyor veya kefaletle serbest kalıyor, bir süre uslu duruyor ama sonra özlüyor hacker olmayı. İşin ilginç yanı Kevin telefonlar üzerinde çok yoğunlaşıyor. Telefon ve telefon hatları bilgisi o kadar ayrıntılı ki, biz ahizeyi kaldırıp konuştuğumuzu zannederdik eskiden, meğer öyle değilmiş. Ses kablolardan aktarılırken ohoo neler olmuş neler. Buralarda baya aydınlandığımı söylemeliyim. Kitabın ayrıntılı teknik bilgilerle dolu olduğu anlaşılmasın, aksine herkesin okuyup anlayacağı şekilde sadeleştirilmiş. Yoksa satırlarca kodları koysalar, bir süre sonra sıkıcı olurdu.

Ayrıca Kevin'in sosyal mühendislik dediği olaya değineyim. Telefondan kendini oraya ait biriymiş gibi tanıtıp, istediği bilgileri alma sanatı kısaca ya da ikna mı demeliyim. Karşı taraf neredeyse her defasında Kevin'ın isteklerini yerine getirdi. Burada iyi rol yaptığın söylemeliyim. O kuruma aitmiş gibi davranmak kolay değil bence.

Kısacası kitabı beğendim. Her ne kadar günümüzü konu almasa da okunması gerektiğini düşünüyorum. Hele ki siber alemde bilgi güvenliğinin hiç de güvenli olmadığını düşünürsek..

2 yorum:

  1. Evet haklısın siber alemde hiç bir şey güvenli degil gerçekten bu devirde bile her şey dikkatli yapılırken eskiden kimse bu gizliliği bilmezken kimbilir neler yapılmıştır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, bilinçlendikçe daha da korkuyoruz aslında..

      Sil