27 Haziran 2017 Salı

Okudum: Grisha Üçlemesi: Gölge ve Kemik, Kuşatma ve Fırtına, Çöküş ve Yükseliş (Leigh Bardugo)




Adı: Gölge ve Kemik
Yazar: Leigh Bardugo
Sayfa: 382
Orj. adı: Shadow and Bone
Fiyat: 10 tl

Kitap bir haritayla başlıyor. Olayların geçtiği coğrafyayı göstermesi güzel bir şey. Yoksa kafada canlandırmak yoruyor insanı. Yer ve kişi isimleri başta karışık geliyor. Böyle Rusça ile Latince karışımı gibi. Ama alışıyoruz okurken. Baştaki ilk 20-30 sayfa biraz sıkıcı. Çok diyalog var ve betimleme pek olmadığı için, kim nerede, ne yapıyor bunlar, olay ne diyoruz. Sonra sarıveriyor. Çok sürükleyici fantastik bir roman. Tam sevdiğim gibi. Sadece ejderha yok, o da olsaymış tadından yenmeyecekmiş.

Alina (kız) ve Malyen (erkek) yetimhane gibi bir yerden bir dükün malikanesine verilirler. O zamanlardan iyi arkadaş olurlar. Sonra askeriyeye girerler. Alina haritacı olur. Malyen de izci, ama çok iyi bir izcidir. Alina haritacılıkta pek iyi değildir. Çünkü henüz kendisinin bile bilmediği başka bir yeteneği var ve bunu keşfetmesi çok yakındır.
Bir grup asker, kumda gidebilen bir gemiye binip, karanık diyarları geçmek için yola çıkarlar. Geminin yelkenleri Rüzgarcılar tarafından şişirilir. Karanlıklar diyarı gerçekten koyu bir dumanla kaplıdır ve göz gözü görmez bir yerdir. Sadece karanlık olsa iyi. İnsan yiyen volcra adlı canavarlar yolda bunlara saldırır. Volcralar sadece ışıktan kaçar ama ışık yayma gücü olan hiç kimse yoktur. Alina hariç. Malyen saldırıya uğrayınca Alina farkında olmadan ışık yayıp canavarları uzaklaştırır ve bayılır. Ayıldığında Karanlıklar Efendisiyle görüşmeye götürülür ve Malyen ile yolları ayrılır.
Alina'yı güvenli bir kaleye götürüp yeteneğini geliştirmesi için çalıştırırlar. Ama karanlıklar efendisi iki yüzlüdür ve Alina'yı kendi kötü emellerine alet eder. Son anda bu planları fark eden biri Alina'nın kaleden kaçmasına yardım eder ve kovalamaca asıl o zaman başlar.
Morozova geyiklerinin boynuzu Alina'nın yeteneğini çok fazla arttıracak etkidedir, büyüteçtir ve bunun için geyiğin bulunup öldürülmesi gerekir. Malyen ile ormanda geyiği bulurlar, ama aynı zamanda Karanlıklar Efendisine de yakalanırlar. Efendi, Alina'yı Malyen ile tehdit ederek istediklerini yaptırır. Tam Karanlıklar diyarını geçmek üzereyken Alina aklını kullanıp Malyen'i de kurtararak kaçar oradan. Gemiyi de parçalayıp öyle kaçar. Ama Karanlıklar Efendisi yok olmamıştır ve onları bulacaktır.





Adı: Kuşatma ve Fırtına
Yazar: Leigh Bardugo
Sayfa: 447
Orj. adı: Siege and Storm
Fiyat: 10 tl

Karanlıklar Efendisinden kaçan Alina ve Malyen, Gerçek Deniz'in karşısındaki şehre geçip bir süre saklanırlar. Ama Karanlıklar Efendisi onları orada yakalar. Hem de daha da güçlenmiş şekilde. Bu sefer güçlerine yenileri eklenmiştir. Gölgeden vahşi canavarlar üretir. Bu canavarlar Alina'nın ışığıyla yok olacak türden değillerdir. Alina'yı deniz yolculuğuna çıkarır. Geminin kaptanı Sturmstorm adında bir kaçıktır. Kim daha fazla para verirse ona çalışan bir tilki. Kuzeyde adaların arasında Alina'ya yeni bir büyüteç bulmak için Rasulye adlı deniz ejderhasını ararlar. Efsaneye göre Sankt Ilya'nın çiziminde geyikten sonra bu su ejderhası da vardır. Aslında Grisha'lar birden fazla büyüteç kullanamazlar. Bu onların kuralına aykırıdır ama Alina kullanır. Rasulye yakalandığında bir şekilde Karanlıklar Efendisini alt edip kaçarlar. Balığın da pullarından bir bileklik yapıp Alina'nın koluna takarlar. Alina'nın güçleri artar. Artık ikiye yarma gücü de vardır.
Kaçık kaptan onları Ravka'ya geri götürür ve aslında kendisinin ikinci prens olduğunu açıklar ve saraya geri dönerler. Alina Grishalardan oluşan 2. ordunun başına geçer. Karanlıklar Efendisini yenmek için savaşa hazırlanırlar. Bu sırada Malyen'le araları epey açılır. Sonra 2. prensin doğum günü partisinde aniden baskına uğrarlar. Malyen'i kurtarmak için Alina kendini feda eder ve ışık gücünü kaybeder. O sırada şapelin tünellerinden kaçmaya çalışırlar.
3. kitapta Ateş kuşunun tüylerini yolacağız sanırım. 3. büyüteç için. Alina'nın açlığı başına neler getirecek bakalım.
Çok hızlı ve sürükleyici bir kitap bu da. Çok beğendim.



Adı: Çöküş ve Yükseliş
Yazar: Leigh Bardugo
Sayfa: 432
Orj. adı: Ruin and Rising
Fiyat: 10 tl

Alina yer altında bir katedralde uyanır. Sağlığı ve gücü neredeyse yoktur. Artık onunla gıcık rahip Apparat ilgileniyordur ve durum hiç iyi değildir. Apparat, Alina'yı yer altında epey oyalar. Hatta diğer arkadaşlarıyla görüştürmez, kısıtlar her şeyi. Ama bir gün isyan gibi birşey çıkar ve yer altından kaçmayı başarırlar. Alina eski gücüne kavuşur. Hatta Karanlıklar Efendisini ruhen ziyarete bile gider.
Yeraltından kaçtıktan sonra kısa süre içinde yakalanırlar ama prens Nikolai onları kurtarır ve dağlardaki gizli sığınağına kaçırır. Oraya Alina'yı eğiten Bagra da gelmiştir ve Alina, Bagra'nın geçmişini orada öğrenir. Meğer Morozova, Bagra'nın babasıymış ve büyüteçleri o yaratmış, büyüyle. 3. büyüteçi yaratmadan ölmüş/ortadan kaybolmuş. Grisha olmayan diğer kızı da onunla yok olmuş.
Alina 3. büyüteci almak için grubuyla Ateşkuşunun peşine düşer. Dağlarda epey ararlar. Malyen sonunda kuşu bulur ama öldüremez. Çünkü o sırada Alina'yı uçurumdan kurtarmakla uğraşırken kızın boş bileğinden tutar ve Alina o güce karşı çekilir. O anda anlar, 3 büyütecin kuş olmadığını. Büyüteç Malyen'dir. Morozova'nın son büyüsü ters tepip Grisha olmayan kızına geçmiştir ve o kız da nesilden nesle aktararak Malyen'e kadar getirmiştir bu gücü. 
Alina'nın tam güce kavuşması için Malyen'i öldürmesi gerekir. Karar vermesi zor olur ama Karanlıklar Efendisiyle savaşırken Malyen'i mecburen öldürür. Güce kavuştuğu anda büyü yine ters teper, ışık gücü herkese yayılır ama Alina'da hiç güç kalmaz. Artık elleriyle ışık üretemez, sıradan bir insan haline döner. Malyen de öldüğüyle kalır :) Değil tabii, Malyen'i hayata döndürüyorlar. Ama tüm insanlara kendilerinin öldüğünü bildirip uzak bir şehre yerleşiyorlar.

Çok duygusal bitti. Yazarı ve çevirmeni bu konuda tebrik ediyorum. Duyguları çok tatlı bir şekilde hissettirdiler. Kitap mutlu bittiği halde sırf bitmiş olduğu için üzüldüm. Kitabı kapamadan özledim o dünyayı, hem de her karakteriyle. Birkaç gün etkisinden kurtulamayacağım. Anlatamadığım diğer tüm ayrıntılar için bu seriyi okuyun. Değecektir.

2 yorum: