1 Aralık 2017 Cuma

Okudum: Perslerin Kayıp Ordusu (Paul Sussman)



Adı: Perslerin Kayıp Ordusu
Yazar: Paul Sussman
Orj. Adı: The Lost Army of Cambyses
Sayfa: 496
Fiyat: 10 tl

Yine çöldeyiz. Her yer kum, fırtına.. Birkaç bin yıl önce Kambises'in ordusu çölde fırtınaya yakalanır ve kocaman ordu öylece kumların altında kalır.
Günümüzde bir arkeolog bu orduyu ararken bir kaç savaş eşyası bulur ve bilmesi gerekenlere iletilir. Ama yolda ölür zavallı.
Mısır'ın başka bir kentinde arkeolog bir baba, kızıyla buluşmak için havaalanına gidecektir. Ama gidemez. Çünkü elinde bulunan nadide bir kalıntı yüzünden kötü kişiler peşindedir. Kızı havaalanında saatlerce bekleyip evine geldiğinde babasını çoktan ölmüş şekilde bulur. Evi de birileri karıştırmıştır ve  bu kızın kafasını fena karıştırır.
Ölen arkeoloğun zampara arkadaşı Daniel, kıza kendini bulması için bir not yazar. Meğer eski sevgililermiş, kavuşmaları fazla öfkeli olur. Birlikte kızın babasının evindeki o önemli antik nesneyi bulurlar. Tam olarak evde değil de biraz uzağında bulunur. Nesne bir duvarın parçasıdır ve ancak o duvara geri konulduğunda anlamlı bir yazı oluşturacaktır. Duvarı da bulmaları gerekecek tabii..
Bir yerlerde aşırı dinci bir grup da bu antik parçanın peşindedir. Bu parça onları Perslerin kayıp ordusuna götürecektir. Oradan çıkacak malzemeleri satıp, silah parasına dönüştüreceklerdir.
Mısırlı bir polis, abisinin bu aşırı gruba katılıp öldürülmesiyle yıllarca üzülmüştür. Ama etrafta birbirine benzeyen şüpheli cinayetler arttıkça kendini, bu kayıp ordunun peşindeki insanları kovalarken bulur.
Kayıp ordu bulunur. Dev hortumlarla kumu çekip kazarlar. Oralar oldukça ilginç. Ama daha da ilginç olanı görünenin göründüğü gibi olmamasıdır. Çok kişi ters köşe yapacak bu romanda. Şaşırdım doğrusu.

Karakter ismi vermekten özellikle kaçınmadım, öyle gelişti nedense :)

2 yorum:

  1. Bu sıralar gözüm hep Paul Sussman kitaplarına takılıyor. Bir kaç sefer alışveriş sepetime girip çıktı bu kitap, hep öncelikleri başka kitaplara verdiğim için. Ama macera ve aksiyonu bambaşka diyarlarda okumak eğlenceli olur diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Orta halli macera kitapları diyebilirim, okurken sıkmıyor. Osiris Labirenti'ni aldım geçenlerde. Çölü özlediğimde okuyacağım :)

      Sil